A KIJUTTATÁS

A klórpikrin kijuttatását kizárólag Tris/Ekoprevent vizsgával rendelkező egészségügyi gázmester végezheti el. A megadott szempontok és technológia alapján előkészített talajt a kezelés megkezdése előtt a szakemberek ellenőrzik. Amennyiben az előkészítés mindenben megfelel az előírásoknak, kezdődhet a kezelés.

Első lépésben az adagolócsonkot az öntözőrendszerhez csatlakoztatják.

Csatlakozás az öntözőrendszerhez

Az adagolócsonk 3 részre tagolódik:

• Az első rész méri az öntözővíz mennyiségét és az áramlás sebességét (liter/óra). Ez azért fontos, mert ennek megfelelően adagoljuk a klórpikrint az öntözővízhez, és így tudjuk beállítani a megfelelő koncentrációt (mindenkori 2 ezrelék).
• A második rész egy visszacsapó szelep, mely nem engedi, hogy az anyag visszaáramoljon az öntözőrendszerbe.
• Az adagoló harmadik egysége biztosítja, hogy a számítógép által ellenőrzött és szabályozott klórpikrin hatóanyagú fertőtlenítőszer a megfelelő koncentrációban az öntözővízhez keveredjen.

Az adagolócsonk részei

A kezelés során az acéltartályokba zárt vegyszert nitrogén túlnyomás juttatja a csepegtető öntözőrendszerbe. Az öntözővíz szállítja az anyagot a fóliával hermetikusan lezárt talajba. Ezzel biztosított, hogy a talajgázosítás egy zárt rendszeren belül sem a kijuttatóval, sem a termelővel nem kerül érintkezésbe. A vegyszer az öntözővízzel keveredve gyorsan gázosodik, és a keletkező klórpikrin gáz végzi el a fertőtlenítést úgy, hogy a hasznos szervezetek nagy részét megkíméli, majd 10-15 napon belül lebomlik.

A kezelést követően a termelő feladata annak biztosítása, hogy a kezelt területre 20 napig sem ember, sem állat nem juthat be.

A kezelést követő 20. napon kerül a terület felszabadításra, és a termelő eldöntheti, hogy a talajtakaró fóliát felszedi, vagy a kezelt területre a fólia felhasítása után közvetlenül beülteti az általa termeszteni kívánt növényt.