TALAJ-ELŐKÉSZÍTÉS

A talaj előkészítése kulcsfontosságú a sikeres kezelés érdekében. A klórpikrin emulzió formájában kerül kijuttatásra csöpögtető öntözőrendszeren keresztül, mely a talajban gázosodik el. Mivel a klórpikrint kizárólag vízzel lehet a talajba juttatni, ezért a kezelést csak olyan területen lehet elvégezni, ahol az öntözővíz kapacitása minimum 20 l/m2.

Az előkészítő szakaszban az alábbi munkákat kell sorrendben elvégezni:

  1. A kezelendő területről a lehető legnagyobb gondossággal el kell távolítani az előző kultúra minden növénymaradványát.

  2. Amennyiben műtrágyát vagy szerves trágyát kívánunk kijuttatni a kultúra indulása előtt, akkor azt az előkészítés fázisában, a talajmunkák megkezdése előtt célszerű kijuttatni. Erre azért van szükség, mert ha a szerves trágyát a kezelés után hordjuk a területre fennáll a visszafertőzés lehetősége.

  3. A talajt úgy kell átforgatni, megdolgozni 30-50 cm mélységig, hogy rögmentes, aprómorzsás szerkezet alakuljon ki.

  4. Az így megmunkált szelvényt lehetőleg esőztető öntözéssel úgy kell beöntözni, hogy a nedvességtartalma elérje a vízkapacitásának 50-70%-át. Az átnedvesedett (de nem túliszapolt) közegben kedvezőbb a gáz szétterjedése. A megfelelő állapotot úgy ellenőrizhetjük, hogy egy maréknyi földet összeszorítunk, és az megtartja a formáját.

  5. Mivel a kezelést követő 20 nap várakozási idő leteltével a terület azonnal beültethető, így érdemes a termesztő felületet (bakhát, ágyás, síkfelület) az előkészítő szakaszban kialakítani.

  6. A területre a csepegtető csöveket ki kell helyezni, beüzemelni, és az esetleges hibákat (szivárgás, spriccelés) ki kell javítani. A csövek egymástól legfeljebb 120 cm-re, vagy ennél sűrűbben lehetnek, mivel a gáz teljes biztonsággal a csövektől körülbelül 60-60 cm-re jut el.

  7. A talajt sérülésmentes fóliával le kell takarni úgy, hogy a fólia szélei légmentesen zártak legyenek.

  8. Az előkészítés mindenre kiterjedő ellenőrzését követően történhet meg a talaj gázosítása.

A sikeres kezelés alapvető feltétele, hogy a terület megfelelő módon kerüljön előkészítésre.

Az elvégzendő feladatokat az ellenőrző lista tartalmazza, amely IDE kattintva letölthető.

Fóliával takart, előkészített talaj, dunsztos környezet