TERÜLET FELSZABADITÁSA

A hatóanyag a hőmérséklettől, talajtípustól, talajélettől függően 10-15 nap alatt bomlik le maradéktalanul, de az engedélyező hatóság által meghatározott munkaegészségügyi várakozási idő 20 nap.

A kezelést követő 20. napon kerül a lezárt terület felszabadításra, melyről jegyzőkönyv készül.

A nyitást csak gázmester végezheti. A nyitás után a terület azonnal beültethető. A termelő eldöntheti, hogy a talajtakaró fóliát felszedi, vagy a kezelt területre a fólia felhasítása után közvetlenül beülteti az általa termeszteni kívánt növényt. A felszabadítást követő tenyészidőszak elején érdemes visszafogni a nitrogén trágyázást, mivel a kezelés után feldúsul a felvehető nitrogén a talajban. Ez annak tudható be, hogy a klórpikrin oxigénnel érintkezve növények által felvehető nitrogénvegyületekre és szén-dioxidra bomlik, valamint az elpusztult károsító szervezetek lebomló sejtfala is nitrogénnal dúsítja fel a talajt. A kezdeti tápanyagfelvételt az is gyorsítja, hogy az egészséges talajban a növények lényegesebb nagyobb gyökérzetet növesztenek, így sokkal több tápanyagot és vizet tudnak felvenni.

A megfelelően előkészített területen a nedves környezetben aktiválódnak a károsító szervezetek, kicsíráznak a gyommagvak. A klórpikrin a rovar és gombakárosítók mellett képes elpusztítani a területen csírázó gyomokat is.