GYIK

Használható-e a Tripicrin EC élő növényállományban?

Nem. A kezelés minden esetben a telepítést megelőzően történik (legyen az lágyszárú vagy fás szárú növény), hiszen nagyfokú fitotoxicitása miatt a kultúrnövényt is elpusztítaná.

Megvásárolhatom-e a készítményt?

Nem. A Tripicrin EC I. forgalmi kategóriás szer, amely szigorú szabályozások alá esik. A készítményt Magyarországon csak a Tris/Ekoprevent gázmesterei juttathatják ki szolgáltatás formájában, így biztosítva a maximális biztonságot és hatást a felhasználás során.

Biztonságos?

Igen. Maga a vegyület egy igen veszélyes anyag, azonban a kijuttatás szigorú feltételek mellett történik, nem jelent veszélyt sem a termesztőre, sem a kijuttattatóra nézve. Kaliforniában 50 éve használják baleset nélkül. Ellenőrzött körülmények között legfeljebb az enyhe akut tünetek fordulhatnak elő: szem irritáció, könnyezés, torokkaparás, köhögés. Ezek a tünetek 1-2 percen belül teljesen elmúlnak. Az amerikai Environmental Protection Agency (EPA) és a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szervezetek átfogó vizsgálatai kimondták, hogy a Tripicrin EC nem számít a karcinogénnek.

Előfordulhat szermaradék probléma?

Nem. A klórpikrin normál körülmények között 10-15 nap alatt tökéletesen lebomlik, tehát mivel már a növényállomány telepítése előtt átalakul, így szermaradékról sem beszélhetünk.

Van-e garancia a kezelésre?

Nincs. Az anyag gyors lebomlása miatt csak a kezelés idejében a talajban lévő károsító szervezeteket pusztítja el. A későbbi visszafertőződés ellen nem nyújt védelmet, így garanciát nem áll módunkban vállalni.

Kérhetek kezelést, ha nincs kiépítve a csepegtető öntözőrendszer?

Nem. Jelenleg csak a csepegtető öntözőrendszerrel kiépített területen tudjuk kijuttatni a készítményt. A jövőben tervezzük bevezetni az injektálásos kijuttató berendezést.

Mekkora területre kérhetek kezelést?

500 m² alatt nem vállalunk el kezelést. 1 hektár felett kedvezményeket tudunk biztosítani.

Milyen károsító szervezetekkel szemben hatásos a készítmény?

A talajgázosítás jelenleg a leghatékonyabb eljárás a talajban élő gombák, rovarok, fonálférgek irtására.

Mi a klórpikrin hatása a környezetre?

A klórpikrin az elődjével, a metil-bromiddal szemben nem károsítja az ózonréteget. Napfény hatására igen gyorsan lebomlik. A szermaradék vizsgálatok során nem mutatható ki klórpikrin a kezelt területen lévő növényekben. A talajban szén-dioxiddá, nitráttá és kloriddá bomlik, ami nem csak a növényeknek, de a talajban élő mikroorganizmusoknak is táplálékul szolgál.