TALAJFERTŐTLENÍTÉS VS TALAJGÁZOSÍTÁS

A talajfertőtlenítés nem egyenlő a talajgázosítással.

A talaj eredetű problémák jelentkezése maga után vonja a következő kérdéseket:

Mi a baj? – Mi a megoldás?

Az első kérdés megválaszolásához gyakran csak a vizuálisan észrevehető betegségekre koncentrálunk, holott egy szakértő ember segítségével végzett szakszerű mintavételezés után, laborvizsgálatokra alapozott diagnózisra volna szükség. Ha az eredmény úgy kívánja, fertőtlenítésre van szükség. Meg lehet állapítani a károsító szervezet elleni specifikus védekezési módszert: vannak speciális rovar-, gomba-, fonálféreg- és gyomirtó szerek, melyen könnyen kijuttathatók permetlé, granulátum formájában, az öntözőrendszeren keresztül vagy egyéb módon.

Ezen kezelések lokális hatásúak, és csak a célszervezetre hatnak. Csak a kezelt terület fog védelemben részesülni, a kezeletlen talajrészekben továbbra is biztosított a fertőzési forrás. A probléma azonban általánosságban sokkal összetettebb. A vizuális érzékelésen túl számos egyéb gyökérszintről fertőző károsító is jelen van a diagnosztizált élőlényeken kívül, melyek gyengítik a növényt, ezáltal csökkentik az elérhető termésmennyiséget.

A talajgázosítás ezzel szemben sokkal egyenletesebb és átfogóbb védelmet jelent, mert a kijuttatott szer az öntözővízzel egyenletesen szétterjed, és az elgázosodás hatására olyan helyekre is eljut a gáz a kapillárisok segítségével, ami hagyományos kezeléssel nem érhető el.

További gond, hogy ha számunkra minden problémát okozó szervezet ellen külön kell védekeznünk, az fokozott környezeti terhelést jelent, nem beszélve a szermaradék problémáról. Tehát mindenképpen komplex megoldást kell találnunk lehetőleg olyan készítménnyel, amelyik gáz formájában fejti ki hatását, ha a felsorolt nehézségeket el akarjuk kerülni.